Har du været i Marseille?

INTRODUCING
MARSEILLE

Det har jeg! MEN det er godt nok mange år siden. Og det var mere en vildfarelse, end en destination. Var på vej til Camargue, da kæden helt faldt ved en stor fejltagelse i en XXL motorvejs udfletning. MERDE!

image002

Hvordan kom jeg i tanke om den tur. Jo det var fordi jeg fik den nye blå køkkenserie Marseille, fra Le Creuset tilsendt. Serien er nemlig opkaldt efter Frankrigs ældste kystby, hvor Mistralvinden blæser 90 dage om året. Og derfor giver himmel og hav et rent og særligt lys. Det er denne klare blå farve, der har været inspirationskilden til den nye farvelancering på de dejlige ( og tunge ) jerngryder fra firmaet Le Creuset. I mere end 85 år har Le Creuset været kendt for sit omfattende sortiment af køkkenudstyr i klare og moderigtige farver, og nyeste skud på stammen Marseille er lige til at få rejsefeber af.

image003

blue

Funktionalitet og alsidighed er altid i højsædet hos Le Creuset, og det gælder også Marseille-kollektionen, der omfatter alt, hvad du har brug for, i forbindelse med forberedelse, tilberedning og servering a f din mad.

image013 

Jeg elsker blåmuslinger dampet i en lækker vinsauce eller i suppe. Den blå gryde – inspirerede mig til opskriften med bouillabaisses.

Det er sæson for blåmuslinger hele året. Muslingerne købes friske eller fra  fryseren i supermarkedet, og passer perfekt til en sommeraften på terrassen. Sæt de blå muslinger i den blå gryde, comme a Marseilles, direkte på bordet. Bon Appetit.

BOUILLIABAISSES MED ROUILLE

4-6 personer

Den oprindeligt opskrift fra den franske by Marseille

Bouillabaisses er en robust fiske- og skaldyrssuppe lavet af forskellige fisk og skaldyr kogt i en suppe indeholdende grøntsager, tomater, hvidløg og safran, tilberedt i århundreder i Sydfrankrig. Traditionelt blev Bouillabaisseslavet af dagens fangst og de små fisk, der ikke kunne sælges samt benfisk. Retten blev serveret i 2 dele. Først suppen ledsaget af brød og en krydret hvidløgssauce kaldet rouille, derefter fisken. I dag foretrækker vi at spise retten i sin helhed, hvilket gør den til et miks af suppe og gryderet.

250ml tør hvidvin

1 kg forskellige skaldyr med skal

2 spsk olivenolie

1 løg – i tern

2 fed hvidløg – hakket

450g kartofler – skrællet og skåret i små tern –

(brug gerne en melet kartoffel, da det giver en lidt tykkere sauce/suppe)

1 medium porre – renset og skåret i skiver

1 lille fennikel – hakket

2 strimler appelsinskræl

1 knivspids safran

1 knivspids chili

Et par kviste persille, timian og et laurbærblad – bundet sammen

2 spsk tomatpuré

4 store modne tomater- i tern

500ml fiskefond

750g fileteret, udbenet og flået hvidfisk med fast kød.

2 spsk pastis (valgfrit)

2 spsk hakket persille til servering

 

Rouille

1 grillet rød peberfrugt, ca. 115g

1-2 tsk Harissa pasta, afhængig af smag

1 1/2 spsk citronsaft

3 fed hvidløg – fint hakket

6 spsk bløde hvide brødkrummer

2 spsk hakket persille

4-6 spsk olivenolie

Salt efter smag

1 skiveskåret baguette til servering

 

1. Opvarm vinen i gryden til den småkoger, tilsæt de rensede skaldyr, læg låg på og kog det i 4-5 minutter, indtil rejerne er lyserøde og andre skaldyr såsom muslinger er åbne. Tag skaldyrene op af gryden og læg dem i en skål. Kassér alle uåbnede skaldyr.

2. Si suppen med en fin sigte for at fjerne sand eller grus og hæld det sammen med fiskefonden. Der skal være omkring 1 liter i alt.

3. Opvarm olien i gryden og tilsæt løg, hvidløg, kartofler i tern, porre og fennikel, kog i 5-6 minutter indtil det har en blød konsistens, men ikke er farvet.

4. Tilsæt appelsinskræl, safran, chili, det bundne urtebundt, tomatpuré og tomater i tern.

5. Tilsæt fiskefonden med væsken fra skaldyrskogningen og bring det i kog, skru ned for varmen, læg låg på og lad det simre i 10 minutter. Fjern og kassér appelsinskrællerne og urtebundtet

6. Tilsæt de forberedte hvidfisk. Start med de tykkeste og mest kompakte, før du tilsætter de blødere og mere delikate fisk. Dette må kun tage et par minutter, ellers koger fiskene for meget.

7. Læg de kogte skaldyr tilbage i gryden sammen med den valgfrie pastis. Rør rundt, læg låget på og varm igennem, indtil retten er rygende varm.

8. Drys med hakket persille.

 

Rouille

Blend den grillede peberfrugt, Harissa pasta, citronsaft, hvidløg, brødkrummer og persille med 3 spsk olivenolie. Tilsæt langsomt den resterende olivenolie indtil en tyk sauce opnås. Smag til med salt og anbring retten i en ramekin eller serveringsskål.

Servér Bouillabaissesen med rouille og skiveskåret baguette.

TIPS

Harissa er en pasta lavet af stærk chili, tomat, hvidløg og krydderier, der almindeligvis bruges i nordafrikanske opskrifter.

Købte, færdiggrillede peberfrugter i olivenolie er ideelle til rouille.

Frisk fiskefond kan ofte købes i supermarkedet. Hvis du bruger en bouillonterning eller et koncentrat, skal du altid tjekke indholdet af krydderier, inden du tilsætter ekstra salt.

En knivspids gurkemeje kan bruges i stedet for safran.

Hvidfisk – bed fiskehandleren om at filetere og flå fiskene for dig. Egnede fisk er havtaske, helleflynder, multe, knurhane, kulmule, Sank Petersfisk, havaborre og brasen.

FAQ

Marseille-kollektionen er at finde på hylderne i butikkerne samt i webshoppen www.lecreuset.dk fra august 2013.

Garanti: Le Creuset yder livstidsgaranti  på støbejern og 5 års garanti på stentøj og vintilbehør
Størrelse: Se oversigten nedenfor
Farve:  Marseille

FYI

http://www.lecreuset.dk

Tags »

By:
Dato: mandag, 24. juni 2013 8:55
Kategori:Eckmann Alive Studio, Le Creuset

RSS feed: RSS 2.0 Denne artikel | kommentar |

Skriv en kommentar